За езика на ревютата

Ясно е, че професионални критически текстове за литература в България почти няма. Тази роля е поета от ентусиасти-аматьори и техните блогове и/или акаунти в Goodreads. Само че на мен това не ми стига. Не само че не ми стига, това ми пречи. Дори да оставим настрана факта, че повечето явно не знаят за какво говорят (не мога да взема насериозно като критик някой, който е почнал да чете преди 2 години, не е чел и една класика, но пише критика за съвременна литература), начина, по който се изразяват, е стерилен.

В ревютата често няма никакво съдържание. Аз схващам критиката така: четеш една книга и пишеш защо е важна/маловажна и/или добра/лоша – защото ревюто е насочено към другите читатели и идеята му е да го насочи. Ако критическото писане за изкуство е само упражение в navel-gazing и изговаряне на субективни усещания, тогава няма нужда да се споделя и да се линква повсеместно. Какво мога да разбера аз от това, че на някой книгата му е отвяла главата? Че е брутална или топла, или лятна, или смазваща, или, любимото ми, „истинска“? Това е просто един низ от клишета, който не казва нищо за книгата. Подозирам, че не казва нищо и за мнението на критика за книгата; тези много общи думи с крайно субективен семен пълнеж, когато се отнасят до произведение на изкуството, са placeholders за автентична позиция по отношение на това произведение. А блогването за книги е новото блогване по принцип, ужасно е модерно, защото четенето е cool фактор и носи статут, затова и се нароиха един куп момченца, които прибавиха книги към хипстърските си очила и бради. Закономерен факт е, че всички четат и блогват за едни и същи книги.

И все пак, двама блогъри, когото харесвам много и в чиито ревюта намирам отношение и ориентир: Стефан Русинов (http://chetohkniga.blogspot.com/) и Петя Хайнрих (https://www.goodreads.com/author/show/5823239.Petja_Heinrich)

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s