Книжни блогове: пародия (понеже 99% от тях страхотно ме дразнят)

Ако книгата е с някакви претенции за сериозна съвременна литература: [Име на книгата] увлича, замисля и оставя без дъх. Фантазмите, излезли из дъното на нечовешко въображение, завъртат главата до неконтролируемо вертиго, от което читателят се съвзема отвлечен, замъкнат на дъното на едно необятно литературно безвремие. [Име на автора] познава читателя из основи, до последната клетка, изначално, знае как да го завърти във вихъра на словото си и да го подчини на магията на думите и въображението си. Трудно ми беше да изплувам от тази книга. И мисля, че не успях да изляза целия. И един ден ще се върна, за да потърся оставеното в дълбините на книгата. Или да й принеса още частица от себе си.

Ако книгата е по-„лековата”: Много топла, човешка книга, тъжна, но и усмихваща. Остави тънък филм на меланхолия у мен, към който ще се завръщам в зимни вечери, но и зрънца топлина, с които ще се сгрявам.

Ако книгата е ново фентъзи: [Име на автора] разбива глави и чупи мивки и всякаква теракота с новия си роман. Още от началото труповете започват да растат главоломно и до края се превръщат в лавина, която малко задушава действието. Но пък действието е толкова динамично през по-голямата част от книгата, че няма да можете да я оставите, така че си пригответе храната предварително. Както винаги, [име на автора] няма да ви остави да скучаете в своя чудесно побъркан свят на [изреждане на неологизми от книгата/поредицата]. [Изречение, използващо думата „брутален”]. Не се чудете, а грабвайте книгата и халба медовина и започвайте.

Ако книгата е чиклит: [Име на книгата] не предлага нищо ново в плажния жанр, но е чаровна и увличаща по женски. В нея има любовни перипетии, недоразбирателства а ла Джейн Остин, малко съспенс, малко екшън, много свеж хумор и разбира се, голямата любов, която идва ненадейно и сякаш винаги в неподходящия момент. Идеална за почивката или за някоя снежна вечер, в която да си помечтаете за лятото и свободата. И за пълен с Прада и Мошино гардероб. Върви идеално със сухо мартини – но с лукче, за да е индивидуално – точно като вас!

Ако книгата е класика (да, и за класиките се отделят блог постове, защото явно милионите страници, изписани от специалисти, не могат да надвикат повика на индивидуалния дух, който просто трябва да съобщи мнението си на света): [Име на автора] е великан. Вселена. [Име на книгата] е един от бисерите на човешката мисъл, безценен и необятен. Майсторството на перото му (защото, let’s not kid ourselves, винаги е мъж) прониква дълбоко в човешката душа и изважда нелицеприятностите й, тъмните й кътчета, незнайните й доби на светло, проснати насред белия лист, пред очите на разпозналия се читател. [Фамилия на автора] не жали. Не спестява грозотата. Не захаросва мрачната действителност. Но чрез разголването на уродливите израстъци на човешката душа и битие той разкрива и безкрайния потенциал за красота във всеки от нас, което прави книгите му безкрайно човеколюбиви. И именно в това е геният му и ключът към безвремието на произведенията му.

Ако книгата е модернистка: [Поток на съзнанието, нов роман, нова чувствителност, след Първата световна война, сравнение с Джойс, споменаване на В. Улф]. Книгата представя светът отвътре и кара читателя да изследва собствения си мисловен процес. [Тук стои фантомът на неизреченото „Нищо не разбрах, защото чета за престиж, а не от интерес”]

И сега се мразя, че тези изразни средства са станали част от моя речник, при това явно доста активна, защото ми трябваха около 10 мин да съчиня горните ревюта, при това без да имам нито една конкретна книга наум.

Реклами

1 thought on “Книжни блогове: пародия (понеже 99% от тях страхотно ме дразнят)

  1. Толкова по-лесно е да се криеш зад думи и да не казваш нищо смислено. В крайна сметка целта е да „опаткаш едно ревю за блога набързо“, че да вървят лайковете, следванията и прочитанията.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s