Критика и ревюта в България

Вчера в онлайн изданието на в. „Култура“ четох един силно интересен разговор между Амелия Личева, Миглена Николчина, Милена Кирова и Бойко Пенчев за съвременната българска литература и критика. Всичко вътре е много интригуващо и ме наведе на много и различни мисли, но един цитат от проф. Кирова добре формулира проблема, който имам с културата на книжните блогове като заместител на професионалната литературна критика:

Добрата критика според мен е невъзможна без добри знания върху историята на една национална литература. Да направиш анализ на нова книга – това е само началото; истинският професионализъм изисква да я видиш в контекст, който тръгва от момента на нейната поява и след това върви назад – как/дали се вписва в традицията, в коя традиция, създава ли нещо ново? – и оттам отскача напред – има ли/какво е нейното значение за посоките на бъдещото развитие?

Причината, поради която намирам почти всички книжни блогове за неадекватен заместител на сериозното писане за литература, е именно това дилетантство: там се изхожда от лични впечатления, препратките са към ограничения кръг други изчетени книги от автора, опитите да се инкорпорират някакви вътрелитературни инструменти и понятия обикновено са в най-добиря случай неориентирани, и не се стига по-далече от заковаване на книгата единствено в регистъра на личния (литературен и/или житейски) опит на рецензента. Това за мен е все едно да не се каже абсолютно нищо за книгата, защото контекстът е толкова тесен, че няма отношение към никого освен приятелския кръг на автора и другите блогъри, за сравнителни цели.

Реклами

1 thought on “Критика и ревюта в България

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s