Ревю: „Петото дете“ от Дорис Лесинг

Семейство Ловат се изправят с консервативно достойнство срещу скептичния дух на 60те и решават да имат традиционно семейство в огромна къща, с „най-малко шест“ деца, за предпочитане осем, и весели събирания с всички роднини и приятели по празниците и ваканциите, огласяни от детски смях и пропити с ароматите на домашна храна, градински цветя и обич. Планът им се осъществява точно по замисъл през първите 8 години, докато не се появява петото дете – Бен, който помрачава радостта им още в утробата, а след като идва на бял свят, разбива окончателно и нобратимо щастието, което са вземали за даденост дотогава.

19617735

Изпълнението обаче е доста слабо. Книгата е интересна и се чете лесно, но ми остави усещане за плъзгане по повърхността на идеята, без да има способността да навлезе в дълбокото ѝ. Персонажите също бяха повърхностни – трябваше постоянно да си напомням кой кой е, защото единственият със собствен глас и облик беше Хариет, майката, която е и единствената, която изживява цялата драма на появата на Бен, а не просто частта с развалата на семейното щастие. Защо Бен е такъв, какъвто е, не става ясно, и то не защото това е целта на романа – да остави на читателя тази задача – а защото, според мен, идеята не е доразработена. Бен е по-скоро алегория на абстрактното зло или нещастие, отколкото персонаж със собствена тежест, история и пластове, което аз лично отчитам като пропусната възможност за по-задълбочено изследване на мястото на „трудните“ деца в семейството и обществото и как то се оглежда в тях. Тази тема е засегната донякъде в края на романа, но си остава в зародиш. Изглежда Лесинг е искала фокусът да остане върху летливостта на щастието дори в случаите, когато човек залага на най-сигурната и изпитана рецепта.

В последните 20-ина страници внушението за ефимерността и случайността на щастието действително е успешно, но това не е достатъчно да компенсира недостатъците на повествованието и изграждането на персонажите и най-вече на Бен, от чиято недомисленост страда целият роман.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s