Ревю: Отклонение от Блага Димитрова

Любовна история за двамата души, които са се разделили като млади (от чист инат и инфантилност) и случайна среща след 17 години им показва, че чувствата им са живи, но отново е безнадеждно, защото ще трябва да се крият, а това противоречи на същността им. Въпросът за развод дори не бива поставен, явно е нещо по-ужасно от това за втори път да се разминеш с Голямата Любов, описана на горе-долу 75% от площта на романа в суперлативни венцеславия като единствени смисъл на живота и света. С други думи конфликтът на романа трудно издържа прост логически тест. Стилът е прекалено метафоричен за моя вкус, метафорите за навръзани една след друга и това прекаляване в количеството убива ефекта дори на много добрите сред тях; освен това ми беше много трудно да следя смисъла при този стил.

6088839

Есеистичните части, които впрочем заемат половината книга, са конвенционална мъдрост – обичайните житейски истини за конфликта между дълга и порива на сърцето, за отлитането на времето и равносметката на средна възраст, обяснени прекалено подробно и твърде много пъти. И изобщо тази философска част засенчва действието със своя обем и настоятелност и спъва интереса към повествованието. Есенцията на любовната история – това, което трябва да се усети, че се случчвам между двамата – е удавено под камарите метафори и тези пространствени обяснения и лирични отклонения за смисъла на живота, отлитналата младост, капана на времето, клетката на града и обществото и т.н.

А и самата любовна история ми се видя доста банална, честно казано, при липса дори на намек какво ги привлича един у друг – той е естествен лидер и мъж с талант и чест, тя е най-красивото момиче сред студентките и има независим дух. Може би я чета твърде късно, не можа да ме трогне и почти не успя да ме убеди.

3 звезди, а не две, защото въпреки натрупания стил и проточеното философстване на много места кимах в съгласие, под пластовете разяснения историята за пътуването им от срещата до летището е елегантно и премерено построена, а и книгата съдържа не една и две наистина красиви фигури на речта.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s