Ревю: Роман без заглавие от Димитър Димов

Реших да публикувам тук повечето ревюта на български произведения, които съм написала, откакто имам Goodreads. Използвам „ревю“ условно, повечето са кратки впечатления от книгите веднага след прочита им без претенции за дълбочина или критическа амбиция.

***

8260480

Убедена съм, че Адриана е прототип на Фани Хорн. Всъщност не бих се учудила, ако Димов е прекратил работата по този роман, защото е започнал „Осъдени души“ и по-ранният вариант е станал излишен, предпоалгам поради невъзможността да се задържи конфликта в история за споделена любов. Адриана има зелени очи и одухотоворена красота, американска възпитаничка е, говори на английски със семейството си, нейната депресия (защото е очевидно, че страда именно от депресия) е наречена „английски spleen“ и дори на едно място е наречена „осъдено“ същество. Така че това ми създаде значително вълнение, докато четях („Осъдени души“ ми е любимата книга ever).

Отвъд това родство, романът е първокласен и по всички останали показатели според мен – доколкото може да се прецени от един не просто недовършен, а едва започнат роман. Стилът е лек и уверен, речта се лее, чете се удивително бързо без да се пропуска нито нюанс от смисъла, а той не разчита на клишета или други shortcuts – сигурен знак за завършено майсторство. Димов излива замисъла си направо в съзнанието на читателя, което честно казано се среща много рядко, поне за мен. Сюжетът е прост; завръзката е силна и убедителна, развитието на действието, въпреки пространните описания на вътрешния живот на героите, е бързо и увлекателно. Описанията на зараждащите се чувства звучат автентично и искрено дотам, че аз самата се влюбих малко в Адамов – започна ли да сънувам герой от книга, тя автоматично е 5 звезди.

Романът свършва точно на най-интересното, сякаш нарочно, и това създава страхотна фрустрация, още повече като се има предвид, че „продължението“ на от Т. Димова няма нищо общо със замисъла на оригинала.

(май 2014)

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s