Ревю: „Когато изпратим деня“ от Пиер Мейлак (Pierre Mejlak)

Тези великолепни къси разкази се занимават с въпросите на въображението, измислянето, разказването на истории, чиито параметри и герои оживяват, като вид автотерапия и мост към другите хора в живота ни. Другата основна тема е пътят – извън родината, назад в миналото ни и в миналото на родителите ни, през физически граници и в полет на въображението. Някои са тъжни, някои имат тънко покритие от деликатен хумор, в някои има зловещ елемент. Почти всички завършват малко или повече неочаквано – с ядка на мистерия и много фин съспенс. На места се хващах, че затаявам дъх, очаквайки края на разказа, а това вече не ми се случва толкова често.

27823371

Отвъд структурната прецизност разказите показват фино познаване на човешките слабости, особено свързаните с неувереността, необходимостта от признание и любов, желанието да ни се възхищават; на топографията на самотата, на механизмите на свързване и изолация между хората; на човешките взаимоотношения и празнините и недостигите в тях, предадени с непосредственост и искреност, които ме върнаха към мои собствени спомени и преживявания. Смятам, че точно тук книгата печели петата си звезда и става от хубава забележителна – лесната й, естествена връзка с личния вътрешен пейзаж на читателя.

Любимият ми е „Държавен преврат“, който преразказах с голямо удоволствие на съпруга си и двамата се смяхме от сърце дори на преразказа. А „Крясъкът на папагала“ повтаря общия сюжет на Story of an Hour от Кейт Шопен, което ми се стори много интригуващо и ми напомни за теорията за пътуващите сюжети; и странно (и може би, ако вярвах в такива неща, значещо), защото и Кейт Шопен открих тази година.

За малко да пропусна този сборник, защото съм натрупала голямо недоверие към пазара на нови книги в България, и много се радвам, че отидох на срещата с автора и си купих книгата.

И кога отново ще прочета нещо толкова хубаво от български автор? Последният път беше през 2004 г. от Деян Енев…

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s