Ревю: „За мишките и хората“ от Джон Стайнбек

17156234СПОЙЛЕРИ

Ще пропусна достатъчно обговорените теми за искреното приятелство и горестта на непостижимата мечта, която всеки носи в сърцето си, и ще мина към историята на героинята в книгата, която дори не мога да назова, защото авторът не е сметнал за нужно да й даде име. Всъщност подозирам го в нарочен избор да я представя само чрез притежателната връзка със съпруга й, Кърли – „жената на Кърли“. Мисля, че дехуманизиращото намерение тук е очевидно, при положение, че всички други имат собствени имена; и се потвърждава в съдбата на героинята. Експлицитно и напоително демонизирана при всяка поява на страниците, както в авторовата реч (обилно гримирана, с полуотворени устни, пъчи гърди), така и в речта на героите, които я наричат с разнообразни женомразки епитети, жената в крайна сметка е убита брутално, подобно на мишките и кучетата, които Лени убива без да иска. И когато лежи мъртва на земята и Канди, един от основните герои в повестта, сяда до нея да чака другите, той издава жален вопъл не за нейната съдба, а тази на убиеца й. Нея нарича „никаквица“ и я обвинява, че сама си го е търсила. Паралелите с днешно време, 80 години след тази книга, са на практика 1:1 – развали хубавото момче, животът му е провален, вкара го в беля, сама си го търсеше и пр.

Но ако човек се абстрахира от очевидния ъгъл на интерпретация в книгата, ще види, че тази жена не е по-различна от Джордж и Лени – и тя е самотна, и тя е затворена в кръговрата на един живот, който не иска да живее, и тя носи в сърцето си неосъществима мечта и страда, защото няма да може да я изпълни. Тя казва в прав текст, че просто иска да има с кого да поговори, че й е ужасно самотно и тясно по цял ден да е затворена в къщата, с насилник за съпруг, когото не обича. Всичко това обаче героите разчитат като опити за съблазън и изрично злонамерено желание да ги вкара в неприятности и дори в затвора. Много неприятно ми беше да чета това отношение към нея – от героите и от разказвача – и да си мисля как нищо не се е променило днес и как жените все още се гледат с подозрение, приемат се предимно чрез връзките си с мъжете, смятат се за „изкушения“ и биват обвинявани, ако някой ги нападне.

Всъщност ако приемем, че неутралният разказвач е ненадежден, можем да разглеждаме отношението към жената на Кърли като демонстрация и дори осъждане на женомразките нагласи към жените в това общество. Все пак, ако погледнем безпристрастно, тя не се е провинила в нищо – дори героите казват, че „засега“ не е имало кавги заради нея. Гримът и прическата са нещо естествено за млада жена, която доскоро е мечтала да бъде актриса, а пъченето и съблазняването са интерпретация на мъжете, които от ужас да не бъдат предадени от „инстинктите“ си предварително хвърлят цялата вина за евентуално прегрешение с нея върху нея. Постоянното й ходене при мъжете е точно това, което тя описва: обикновено желание за общуване с друго човешко същество. Тя не е виновна, че в тази ферма няма други жени, с които да говори. И в крайна сметка умира, защото е имала лошия късмет да попадне на човек, който буквално не си знае силата. Насърчението читателят да даде цялото си съчувствие на Джордж и Лени обаче и никаква част на реалната жертва, тази жена, която просто иска да си излее душата, ми остави много неприятен вкус от книгата.

Образът на Лени също е подложен на голяма доза дехуманизация (често срещано с герои с умствени проблеми). Явно е, че героят трябва да бъде трогателен и да буди съчувствие и топлота, но мен ме остави студена – това е опростенчески портрет на човек с умствени увреждания, който има за цел да изтръгне мелодраматична жал от читателя, но не и да представи развит, многостранен образ, създаден с уважение и разбиране.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s