Ревю: „Всяка събота“ от Дина Рубина

Да бях прочела това бижу като бях на 13-14, когато поглъщах юношески повести и романи ненаситно, сигурно щеше да се нареди в пантеона на най-обичните ми книги на всички времена. Не че сега й липсва нещо – просто възрастта ми позволява да я оценя от други ъгли, не само чрез непосредствения емоционален опит с нея.Dina Rubina "Every Saturday"
Дина Рубина " Всяка събота "

Прекрасно, сърцато, смело писане. Авторката гледа през очите на тийнейджърите, за които пише, към въпросите, които изглеждат едновременно необятни и ясни и прости на тази възраст: доблест, справедливост, щедрост, добро и зло, смелост и страхливост, честност, страст, свобода, себепознание. Освен това пише супер забавно, има свежо чувство за хумор със самоирония и напипване на смешното в ежедневието и в драматичните човешки взаимоотношения. Разказите са пропити от оптимизъм и пищна, всепроникваща обич към героите, дори когато са самотни, ръбати, егоисти, дребнави. Чете се лесно, както се лети насън примерно, защото сюжетите са интересни – искаш да видиш как ще свърши историята
– и защото езикът е плавен, мелодичен, все едно някой ти го разказва с ентусиазъм и актьорски талант и се увличаш да го слушаш.

Преводът е виртуозен – книгата е съкровищница за българска лексика, която е застрашена да изпадне от всекидневна употреба, а не бива.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s